Telenet wil iedereen digitaal! Wie betaalt?

Begin maart lanceerde Telenet zijn nieuwste plan: iedereen digitaal! Analoog tv kijken is passé. Eén analoge zender is goed voor 10 HD kanalen en daar moeten wij allemaal meer voor betalen. Zo’n 60 euro per jaar extra. Waarom?

Het kon niet uitblijven dat men de analoge tv-zenders ging vervangen door hun digitale varianten. Het kost immers geld voor een zender als pakweg VMMa of VT4 of VRT om zowel digitaal als analoog uit te zenden over de kabel. Net zoals er “in de ether” nog enkel wordt uitgezonden via het digitale DVB-T. Die omschakeling is volledig te begrijpen. Wat ik echter niet begrijp is waarom wij daar allemaal extra voor moeten betalen.

Bij Telenet moet je, om digitaal te kunnen kijken, een “werkende kabelaansluiting” hebben. Dat wil in praktijk zeggen dat er stroom/ dataverkeer moet mogelijk zijn op je coax-kabel die op je Telenet-modem toekomt. Allemaal goed en wel, maar daar komt ook het analoge tv-signaal door binnen. Wel, dat analoge signaal heb ik niet meer nodig! Beter nog: Telenet zegt zelf dat het de analoge zenders (en dus hun signalen) vervangt door digitale kanalen. Dus technisch gezien word ik van analoog naar digitaal gesmeten, maar financieel blijf ik met die analoge kost zitten EN moet ik een digitaal signaal extra betalen, nochtans voor minder bandbreedte.

De vriendelijke callcenter-stem van Telenet beaamt mijn verhaal, maar kan er “helaas niets aan doen”. “Mocht iedereen redeneren zoals u meneer, dan zou het al lang aangepast zijn”. Dank u wel, maar daar zijn we nog niet veel mee.

Zelf wil ik zo lang mogelijk wachten om die meerkost af te houden. Helaas verdwijnen de analoge zenders letterlijk zienderogen. De BBC’s om er maar een paar recente te noemen. Vooruitgang? Daar wil ik mee akkoord gaan, als dat ook wil zeggen dat ik niet word afgezet waar ik bij sta.

Over een maand of twee zal ik, zoals zovelen onder druk en met een onverklaarbare meerkost, naar digitale tv overschakelen. Boe!