Schieten in eigen voet

Paul De Grauwe heeft het over het gebrek aan democratische legitimiteit van de Europese Commissie. Meer dan ooit heeft hij een punt.

2013-50euro

Besparen in tijden van crisis; ik snap die logica niet. De 3%-regel werd opgesteld in tijden van hoogconjunctuur en blijkbaar heeft nog niemand geopperd dat die realiteit ver achterhaald is. Slechts een vier-tal jaar ongeveer. Door krampachtig te blijven vasthouden aan besparingsronde na besparingsronde zijn we onszelf als maatschappij in de voet aan het schieten. We maken het onszelf extra moeilijk om uit de (Europese) crisis te komen. Besparen om te besparen, lijkt mij al even schadelijk en gevaarlijk als vernieuwen om te vernieuwen of verjongen om te verjongen.

In geen geval wil ik gezegd hebben dat we belastingsgeld moeten uitdelen alsof het zoete broodjes waren, maar het weze aangewezen er ons van te vergewissen dat we zelf de economische groei aan’t het stil houden zijn. Zwijgen is in deze absoluut géén goud waard. Alleen met slimme investeringen op lange termijn zullen we er terug uit komen. Welke dan? Onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, innovatie en investeringen in een duurzame maatschappij/economie en niet in een amalgaam aan oude recepten van een palliatieve industrie. Begrijp me niet verkeerd: er is nog veel werk aan de huidige overheidsstructuren, welzijn, justitie, veiligheid… maar ons daarop blindstaren en cynisch zijn haalt ook niks uit. Voor vooruitgang zijn nu eenmaal keuzes nodig en keuzes om geld te injecteren in duurzaam en klimaat-neutraal ondernemen is broodnodig. Niet het quasi eindeloos besparen op kap van de onderkant van de maatschappij.

Laten we dus maar beter stoppen met onszelf in de voet te schieten en die energie focussen op échte vooruitgang en herverdelende maatregelen.