Het zomert

201407220576154

Over de opwarming van de aarde en hoe daarmee om te gaan heb ik nog niet veel gehoord sinds onze nieuwe Vlaamsche regering het vertrouwen kreeg van de (centrum-?)rechtse meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement.

In tegendeel: de enkele slimme investeringen die uit het vorige “Vlaanderen In Actie”-plan kwamen moeten de guillotine ondergaan. Iedereen zal het voelen in zijn portefeuille. Iedereen, zoals in, elk individu dat minder dan 3.000 euro per maand op zijn rekening krijgt. Een kind een hogere opleiding bieden zal ook een pak meer kosten, omdat het dan maar tot een elite moet behoren. Onze rechtse rakkers vinden namelijk dat er te veel mensen een hogere opleiding hebben genoten. Want, te slim zijn is een gevaar voor de maatschappij, zo blijkt uit die redenering. Duizend jaar geleden staken we ze nog gewoon in brand; waar is de tijd… Ver vervlogen, dacht ik altijd. Helaas hebben we als geheel der individuen met z’n allen gekozen voor dit rechts beleid. Een beleid waarin we allemaal de broeksriem moeten aanspannen om enkelingen te laten genieten. De 99% die bespaart om de 1% het te besparen. De komende 5 jaar zijn we eraan voor de moeite beste lezer. Een somber vooruitzicht? Een te extreme voorstelling? Ik denk het niet.

Het weer begint stilletjes aan het klimatologisch equivalent te worden van wat we vroeger omschreven als het gematigd zeeklimaat. Het gematigd landklimaat schuift mooi op naar het noorden, of verdwijnt gewoon. Meh, who cares?! Ons nergens wat van aantrekken, de toekomst afschermen voor komende generaties en doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Ondertussen wel in overmaat kankeren op alles wat er maar kan mislopen. Zeggen waar het probleem ligt, kan menig mens(ch?). Een oplossing bedenken is daarentegen niet elk van ons gegund. Dat impliceert namelijk een doorgedreven vermogen tot creatief en mogelijks abstract denkvermogen. Misschien iets dat een hogere opleiding kan bewerkstelligen, hmmm. Ik zie de link met de eerste paragraaf even niet. Het zal ongetwijfeld liggen aan het feit dat ik het trotse product ben van het gemeenschapsonderwijs.

#dedingenwaaromwegeven