Gents zonnehuis in de V.S.

Enkele studenten van de UGent nemen deel aan de tweejaarlijkse wedstrijd “Solar Decathlon“, georganiseerd door het U.S. Department of Energy. Het doel is om een huis te bouwen dat qua energie volledig kan worden voorzien van zonne-energie. Het huis houd je warm in de winter en koel in de zomer, voorziet je van stroom voor de microgolfoven, vaatwasser, wasmachine, droogkast, tv, dvd, mediacenter en andere apparaten die je in elk huis kan terugvinden. Er wordt daarvoor geen gebruik gemaakt van elitaire energiebronnen, maar enkel hernieuwbare.

Het Belgische team is deze editie ook het enige uit Europa en kan daarom rekenen op extra aandacht van de concurrenten uit o.a. de Verenigde Staten, Canada, Nieuw Zeeland en China. De winnaar zal pas volgende week worden bekend gemaakt.

Zelf zou ik zeggen dat dit nog eens een voorbeeld is van praktische oplossingen voor het energievraagstuk met gebruik van zonne-energie. Bij de bouw van een huis kijk je inderdaad best naar alle aspecten die een woning kunnen energieneutraal maken: energievoorziening, isolatie van dak en muren, ramen en deuren, en stroomverbruikers om er een paar op te sommen. Hoe daar te geraken kan met allerhande hernieuwbare bronnen: zon, warmte, wind…
Lang zullen deze studenten niet moeten zoeken naar werk, mag ik hopen. Er is in ieder geval een markt voor. Succes!

Bekijk het item uit het VRT-nieuws van vandaag.