Ford Fail

Een sociaal bloedbad dat had kunnen vermeden worden. Vorig jaar verdiende de CEO van Ford nog 65.800.000 dollar. 10.000 mensen betalen hiervoor met hun job.

Deze week werd de sluiting van Ford Genk aangekondigd: ongeveer 10.000 mensen zullen hun huidige baan verliezen. Een schande van die directie! Politici allerhande proberen nog wat te onderhandelen om toch nog een zachte landing te maken, maar gebroken beloftes van de directie van een multinational zijn moeilijk te verteren. Wat doe je als klein land, kleine afzetmarkt, tegen zo’n multinational?

“Loonkost verlagen.” Akkoord als dat gepaard gaat met een totale herziening van de fiscaliteit waarbij kapitaal/ vermogen/ brede schouders de lasten beter kunnen dragen. Inleveren op de hoge lonen dus. Kwestie van het goede voorbeeld te geven bepaalde de Vlaamse overheid al dat er een maximumloon werd ingevoerd voor (top)managers; niet meer dan de minister-president: 237.967 euro per jaar. Ook de federale overheidsmanagers kunnen nog maar een maximum brutosalaris van 200.000 euro per jaar verdienen; ongeveer het loon van de premier. Zelfs de eigen Ford werknemers leverden al 12% in om de productie langer te kunnen garanderen in dit besparingsklimaat. Iedereen deed/doet moeite, maar de directie?

“De autoverkoop gaat achteruit.” Akkoord. Zou je dan niet denken dat een groot bedrijf dat ziet aankomen? Ok, een glazen bol hebben we niet allemaal. Toch zou ik verwachten dat elk groot bedrijf zijn oude industrie en oude industriële processen geleidelijk aan begint om te vormen in nieuwe en moderne maar vooral ook groene en duurzame industrie. Het helpt niet om een oud business model te blijven hanteren in een wereld die moet besparen op z’n CO2. Dáár moet de winst van elke multinational naartoe gaan: investeren in innovatie. Om maar een idee te geven wat ik concreet bedoel: elektrische wagens, alternatieve energiewinning, Cradle2Cradle fabricageproces, permanente bij- en omscholing naar deze meer duurzame subsectoren. Misschien zelfs naar andere, aanleunende sectoren indien nodig. Win win situaties genoeg, als je dat overal toepast! Allicht te vooruitstrevend van mezelf.

Langs deze weg ook mijn medeleven betuigen aan alle betrokken families.