Eén voor de prijs van twee

Een handleiding “hoe maak ik de digitale kloof groter” hebben ze bij het BIPT blijkbaar niet nodig. Uit onderzoek van Test-Aankoop wordt geconcludeerd dat de triple-play-formules (zijnde een abonnement met combinatie van tv, telefoon en internet) aangeboden in België, bij onze buurlanden 50% goedkoper zijn. Je zou denken dat een marktregulator, die het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) toch is, hier genoeg voer zou in terugvinden om wat pertinente vragen te stellen aan de marktspelers. Wie weet zelfs een paar sancties op te leggen mocht er iets niet pluis zijn. Niets is minder waar.

Waarschijnlijk heeft onze telecom waakhond te weinig impact meegekregen van de wetgever, maar houdt dat je dan tegen om aan de alarmbel te trekken? Ondertussen betalen wij als consument het dubbele van wat marktconform in Europa zou zijn. Ondertussen hebben we in België schijnbaar nog steeds te maken met oude datalimieten en nieuwe prijsafspraken. Of niet?

Technologische innovatie en socio-economische vooruitgang gaan in deze absoluut niet hand in hand. Feit blijft dat toegang tot het internet schandelijk, maar realistisch een voorrecht blijft voor de gegoeden onder ons.