e-ID met papieren foto?

2014-03-eID-WT-ZoneC

In deze digitale tijden moeten we als inwoner onszelf een elektronische identiteitskaart toe-eigenen. De e-ID of eID. Helaas moeten we daarvoor een papieren foto voor afleveren om dit hebbeding te kunnen aanvragen. Voor mij een brug te ver.

De fotograaf waar ik langs moest rekent mij 10 euro aan voor vier foto’s, waar ik er slechts exact één van nodig heb. Diezelfde fotograaf neemt daarvoor een digitaal fototoestel en moet dat bijgevolg overladen naar zijn digitale printer, zorgvuldig printen en volgens de voorgeschreven normen bijsnijden tot het juiste pasfoto-formaat. Alles samen dus €10 voor één papieren foto.

Op de dienst Bevolking zijn ze streng, want “het systeem” is ook streng. De mensen voor mij in de rij zijn al eens moeten terugkomen met een andere foto. Een naburig loket heeft problemen met een foto voor een kind met wat we zullen noemen een froezelige haartooi. Het gezicht van het meisje staat mooi in het midden van de foto, zoals de instructies het willen, maar niet al haar haar is zichtbaar dus detecteert het systeem dat er geen witruimte is tussen de rand van de foto en de rand van het gezicht.
Op mijn foto kwam er volgende reactie:

“Oei meneer, daar zitten een aantal bubbeltjes in de foto, kijk [en de ambtenaar van dienst toont mij m’n eigen foto] als je hem een beetje schuin houdt, kan je het duidelijk zien.”

Ja, hier heb ik even een zen-moment ingelast voor mezelf. Uiteraard valt de ambtenaar niets te verwijten; zij volgt strikt haar richtlijnen. Die richtlijnen die ervoor zorgen dat er voor biometrische reispassen of paspoorten zo u wil, wel aan bijna elk loket een vingerafdrukscanner is geinstalleerd, maar een webcam is dan weer een brug te ver voor een stedelijke overheid.
Uiteindelijk kostte mij de aanvraag voor mijn e-ID hier in Leuven €18.

Hieronder, voor zij die echt geïnteresseerd zijn, volgt het klachtenformulier dat ik instuurde naar de ombudsdienst. Hoogstwaarschijnlijk zonder enig gevolg, maar als niemand iets zegt blijft het stil.

 • Waarover gaat jouw klacht?
  Dienst Bevolking, de aanvraag en/of verlenging van een elektronische identiteitskaart of e-ID of eID.

 • Welke feiten wens je aan te klagen?
  Het feit dat een foto genomen door een professionele fotograaf door diezelfde professioneel afgedrukt op fotopapier, op eender welke manier/wijze NIET wordt aanvaard als geldige pasfoto. Een afgedrukte foto die nodig is voor een digitale identiteitskaart.

 • Welke reactie kreeg je toen je dit probleem aankaartte bij de bevoegde dienst?
  De ambtenaar van dienst weigerde in eerste instantie mijn foto, omdat hij enkele oneffenheden zou bevatten die het systeem niet zou aanvaarden. Na enig aandringen en de vraag of er een klachtenprocedure bestond om dit probleem aan te kaarten, werd mijn foto alsnog aanvaard om op te sturen naar centrale administratie.
  De verklaring voor het gebrek aan mijn voorgesteld alternatief (een webcam die meteen de foto neemt van de persoon voorwie de e-ID wordt aangevraagd), was dat dit overal in België momenteel de procedure is.

 • Waarom vind je de handelswijze van de dienst onbehoorlijk of onzorgvuldig?
  Het kan niet zijn dat anno 2014 een dienst Bevolking van een centrumstad als Leuven erin slaagt om enerzijds biometrische gegevens te kunnen registreren zoals vingerafdrukken voor het biometrisch paspoort of reispas, maar wel haar burgers laat klungelen met afgedrukte pasfoto’s. Veel handiger en efficiënter zou zijn om naast -pakweg de vingerscanner- een hoge kwaliteits webcam of computercamera te installeren en een witte achtergrond om op het moment van aanvraag, de persoon in kwestie meteen op een correcte en voor het systeem acceptabele manier te fotograferen en dus te digitaliseren.

Kafka zeggen ze dan.