Volmacht voor 5 jaar

2014-05-stembriefDeze week hebben we ongeveer allemaal onze stembrief ontvangen. Nu weten we waar we mogen gaan stemmen. Kan je om de een of andere geldige reden niet op 25 mei 2014 naar het stemlokaal gaan, dan kan je op redelijk eenvoudige wijze een volmacht geven. Beter zelfs: door opkomstplicht in België moet je je volmacht geven wanneer je niet kan aanwezig zijn in het stemlokaal.

Tegenwoordig mag je je volmacht aan eender wie toevertrouwen. Jij, de volmachtgever, kan dan je volmacht voor de komende 5 jaar geven aan iemand, de volmachtdrager, geven die in jouw plaats naar jouw stemlokaal gaat; liefst om te stemmen. Het enige wat je daarvoor moet doen is…:

  1. Jouw stembrief meegeven aan de volmachtdrager. Dit is dan het bewijsstuk dat jij mag stemmen.
    Waar vind je dat document? Die stembrief heb je dus recent ontvangen.
  2. Een geldig attest meegeven aan de volmachtdrager. Dit is dan het bewijsstuk dat jij niet kan komen opdagen aan het stemlokaal.
    Waar vind je dat document? Mogelijke redenen waarom je niet kan aanwezig zijn en welk bijhorend attest je daarvoor nodig hebt kan je vinden op -pakweg- de website van stad Leuven.
  3. Een volmacht document ingevuld meegeven aan de volmachtdrager. Dit is dan het bewijsstuk dat iemand anders voor jou naar het stemlokaal komt.
    Waar vind je dat document? Eveneens op “Volmacht geven” pagina van stad Leuven.
  4. De volmachtgever vertrouwen met jouw stem! Hij/zij begeeft zich naar jouw stemlokaal met jouw 3 documenten en zijn eigen identiteitskaart en zijn eigen stembrief.

Stemmen maar! Altijd voor “de goei” stemmen he! 😉